Το τρίτο και τελευταίο μέρος στη μόνωση μιας στέγης είναι η στεγανοποίηση της με την κατάλληλη μεμβράνη κεραμοσκεπών.
Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε και ανακλαστική μόνωση είναι καλό να πάμε σε ένα προϊόν που να παίζει διπλό ρόλο όπως το Mastermax Alu.
Tο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χρησιμοποιήσουμε ασφαλτική μεμβράνη ή αναπνέουσα. Οι προτιμήσεις μας συγκλίνουν υπέρ της δεύτερης λύσης λόγω των πλεονεκτημάτων της που φαίνονται εδώ:
Αναπνέουσες μεμβράνες κεραμοσκεπών: Πλεονεκτήματα - τιμές - τοποθέτηση
Σε κάθε περίπτωση η μεμβράνη κεραμοσκεπών θα πρέπει να μπαίνει σαν πρώτη στρώση μετά τα κεραμίδια γιατί ο κύριος ρόλος της είναι να προστατεύει τη θερμομόνωση και γενικά το σύστημα της στέγης από τα νερά της βροχής.
Για να προστατευτεί η μεμβράνη κεραμοσκεπών από τη θερμική γήρανση θα πρέπει να αερίζεται απρόσκοπτα στο επάνω μέρος της.
Συνεπώς θα πρέπει να αφεθεί μια απόσταση από τα κεραμίδια αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Χρειάζεται να εξασφαλισθεί και η κυκλοφορία του αέρα οπότε αφήνονται τα κατάλληλα ανοίγματα στα γείσα ή / και στον κορφιά.
Σε περίπτωση δε που επιλέξουμε μια ασφαλτική μεμβράνη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αερισμό και στο κάτω μέρος της γιατί λειτουργεί σαν φράγμα υδρατμών και έτσι συσσωρεύει υδρατμούς καθώς και ευνοεί την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών.
Ποια είναι η ιδανική περίπτωση / διάταξη λοιπόν;
Είναι η επιλογή μιας αναπνέουσας και ταυτόχρονα ανακλαστικής μεμβράνης κεραμοσκεπών που θα μπει αμέσως κάτω από τα κεραμίδια με εξασφαλισμένη την κυκλοφορία του αέρα στο πάνω μέρος της.
Από κάτω θερμομόνωση μεγάλου πάχους - μεγαλύτερου από αυτό που προβλέπουν οι κανονισμοί - από κάποια άφλεκτο ή δύσφλεκτο υλικό και πάντως όχι από πολυστερίνη.
Χρήση φράγματος υδρατμών ανάλογα με την περίπτωση:
Τέλος του 3ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:
Για μόνωση και στεγανοποίηση στέγης / κεραμοσκεπής μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου