Σε αντίθεση με ότι θα πίστευε κάποιος μη γνώστης, η απειλή για τη θερμομόνωση μιας ταράτσας δεν είναι μόνο εξωτερικού χαρακτήρα αλλά και εσωτερικού.
Δηλαδή δεν είναι μόνο ο φόβος της αστοχίας της στεγανοποίησης αλλά και η έλλειψη ενός φράγματος υδρατμού όταν αυτό είναι απαραίτητο λόγω των συνθηκών.
Και οι συνθήκες που καθιστούν ένα φράγμα υδρατμών απαραίτητο έχουν κυρίως να κάνουν με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται το κτίριο και με την εσωτερική σχετική υγρασία των υποκείμενων χώρων.
Το σφράγισμα του σπιτιού με καλύτερα,πιο αεροστεγή κουφώματα διπλής υάλωσης και οι κακές συνήθειες των ενοίκων που οδηγούν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας, ευνοούν το ενδεχόμενο συμπύκνωσης στο άνω μέρος της θερμομόνωσης ταράτσας.
Αν διαμένετε στις κλιματικές ζώνες Γ και Δ ή αν έχετε ποσοστά εσωτερικής υγρασίας που αγγίζουν το 70% δεν θα πρέπει να παραλείψετε το φράγμα υδρατμών.
Τον χειμώνα οι πιέσεις των υδρατμών στους εσωτερικούς,κλειστούς χώρους είναι μεγαλύτερες από αυτές στους εξωτερικούς χώρους και το αποτέλεσμα είναι ότι οι εσωτερικοί υδρατμοί κινούνται προς τα έξω προς εξισορρόπηση αυτών των διαφορών.
Λογικό είναι ότι σε κάποιο σημείο της διατομής του θερμομονωτικού υλικού θα συναντήσουν μια θερμοκρασία που θα οδηγήσει στη συμπύκνωση τους κι αυτό οφείλεται στην αδιαπέραστη από τους υδρατμούς στεγανοποιητική στρώση - συνήθως κάποιο ασφαλτόπανο.
Αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μια διαδοχή στρώσεων όπου η αντίσταση στη μετακίνηση των υδρατμών θα ήταν μειούμενη όσο πηγαίναμε προς τα έξω - από δομοφυσική άποψη αυτό θα ήταν το πιο σωστό - ,το πρόβλημα της συμπύκνωσης θα λυνόταν αυτόματα.
Αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη στεγανοποίηση - φράγμα υδρατμών για την προστασία της θερμομόνωσης της ταράτσας από τα νερά της βροχής.
Έτσι τη λύση τη δίνει ένα φράγμα υδρατμών που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ασφαλτόπανο ειδικού τύπου. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις το ασφαλτόπανο αυτό περιέχει ένα φύλλο αλουμινίου που κόβει τελείως την διάβαση των υδρατμών.
Το φράγμα υδρατμών χρειάζεται ακόμη κι όταν η θερμομόνωση της ταράτσας γίνεται με εξηλασμένη πολυστερίνη που έχει άριστη συμπεριφορά στην υγρασία.
Αν έχετε αμφιβολίες για το αν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιήσετε φράγμα υδρατμών στη μόνωση της ταράτσας σας,κάντε μας ένα τηλέφωνο στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Φράγμα υδρατμών σε μονώσεις ταρατσών. Βάζουμε ή όχι; (2)
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου