Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Στεγανοποίηση στο σπίτι: λύσεις για όλους σε επίπεδο do-it-yourself: Ανιούσα υγρασία (3)







Στα ισόγεια σπίτια έχουμε ένα φαινόμενο που τροφοδοτείται από την υγρασία του εδάφους και είναι γνωστό με το όνομα ανιούσα υγρασία ή ανερχόμενη υγρασία.

Ανιούσα υγρασία με απλά λόγια είναι η αργή ανοδική κίνηση της υγρασίας στις βάσεις των ισόγειων τοίχων λόγω τριχοειδών φαινομένων,όπως ακριβώς συμβαίνει με το πετρέλαιο στο φιτίλι μιας λάμπας. Το νερό μπορεί να φθάσει αρκετά ψηλά,κοντά στο 1,5m.

Αν πάρετε ένα μικρό δοκίμιο από μπετόν και το βυθίσετε μερικώς σε ένα αβαθές δοχείο με νερό θα διαπιστώσετε πως η υγρασία ανεβαίνει σημαντικά πιο ψηλά από τη στάθμη του νερού. 

Στο άνω μέρος της ανιούσας υγρασίας συνήθως θα δούμε μια ακανόνιστη λευκή γραμμή που προέρχεται από τα άλατα που εναποθέτει το ανερχόμενο νερό στην επιφάνεια των τοίχων καθώς εξατμίζεται.

Μια πρώτη κίνηση θεραπείας είναι η βελτίωση της αποστράγγισης μπροστά από τους τοίχους του σπιτιού. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους από μόνους τους ή και συνδυαστικά: κατεβασιές που προεκτείνονται,μπετόν με κλίσεις γύρω από το σπίτι,περιμετρική αποστράγγιση,αποστραγγιστικές τάφροι στο οικόπεδο κλπ.

Ένα απλό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της κατασκευής είναι οι

ταινίες διακοπής ανιούσας υγρασίας

Μιλάμε για ένα μηχανικό φράγμα υγρασίας που μπορεί να δημιουργηθεί κι εκ των υστέρων αλλά είναι πολύ δύσκολη και ακριβή μέθοδος.

Πιο συνηθισμένα είναι τα χημικά φράγματα υγρασίες που γίνονται με κρέμες ή υγρά από σιλάνια/σιλοξάνια που αφήνονται να απορροφηθούν με διάχυση ή πρεσάρονται μέσα στους τοίχους για να επενδύσουν τα τοιχώματα των πόρων και να εξουδετερώσουν τα τριχοειδή φαινόμενα. 

Η αποτελεσματικότητά τους ποικίλει πολύ ανάλογα με τη φόρμουλα τους και την εμπειρία των εφαρμογέων.

Σοβάτισμα της επιφάνειας μπορεί να γίνει ή και όχι ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση και βέβαια ανάλογα με τα άλατα που υπάρχουν. 

Οι σοβάδες που χρησιμοποιούνται είναι πορώδεις και μπορούν να απορροφούν για μεγάλα διαστήματα τα κρυσταλλοποιημένα άλατα έτσι ώστε αυτά να μην υποβαθμίζουν την αισθητική φθάνοντας ως την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων.

Διαβάστε το 2ο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:

Στεγανοποίηση στο σπίτι: λύσεις για όλους σε επίπεδο do-it-yourself - υγρασία εσωτερικών τοίχων (2)


Αν έχετε προβλήματα με τη στεγανοποίηση του σπιτιού σας μπορείτε να καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου