Οι ασφαλτικές μεμβράνες ή ασφαλτόπανα είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο υλικό για τη στεγανοποίηση των ταρατσών.
Κάποιο άρθρο που θα σας βοηθήσει να μάθετε γι αυτές μπορείτε να βρείτε εδώ:
Μόνωση/Στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα: Ό,τι πρέπει να γνωριζετε
Kι εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα κύρια λάθη που γίνονται κατά τη χρήση τους:
Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι λεπτά φύλλα από ασφαλτικό υλικό βελτιωμένο με κάποια πολυμερή που τα χρησιμοποιούμε για στεγανοποίηση στις κατασκευές: ταράτσες,τοιχία υπογείων, στέγες κλπ.
Τα βασικά τους μέρη:
1. Η ασφαλτική τους μάζα που ορίζει τις αντοχές τους σε ακραίες θερμοκρασίες,σε ευκαμψία και σε ελαστικότητα.
Δείτε εδώ μια σύγκριση ανάμεσα σε ελαστομερείς και πλαστομερείς ασφαλτικές μεμβράνες:
Ελαστομερή / SBS και πλαστομερή / APP ασφαλτόπανα: Μια σύγκριση (2)
2. O οπλισμός τους που καθορίζει τις μηχανικές τους αντοχές,τις αντοχές τους δηλαδή σε σχίσιμο ή τρύπημα από στατική ή μηχανική καταπόνηση.
Ο οπλισμός είναι ένα είδος υφάσματος ή πλέγματος που αποτελεί για τις ασφαλτικές μεμβράνες τη ραχοκοκαλιά τους.
Δεν μπορούν να σταθούν χωρίς αυτόν.
Όσο πιο βαρύς και ισχυρός είναι ο οπλισμός,τόσο πιο δυνατές και ακριβές είναι οι μεμβράνες.
3. Το βάρος τους βέβαια παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις τους και δεν συνιστούμε ποτέ τα κατώτερα βάρη.
Για παράδειγμα για μια ασφαλτική μεμβράνη με ψηφίδα το ελάχιστο βάρος αποδοχής είναι τα 4,5kg/m2.
4. Η επικάλυψη έχει σαν ρόλο να προστατεύει την ασφαλτική μάζα από την βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και για να δίνει και μια σχετική βατότητα.
Η πιο συνηθισμένη επικάλυψη για τις ασφαλτικές μεμβράνες είναι οι ψηφίδες από πέτρα σε διάφορα χρώματα και επίσης τα φύλλα αλουμινίου αλλά με διαφορά πιο κάτω.
Οι λευκές ψηφίδες θεωρείται ότι αποτρέπουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στους υποκείμενους χώρους και πάντως είναι προτιμητέες από τις σκούρες.
Για ασφαλτικές μεμβράνες στις καλύτερες τιμές και σε πολύ μεγάλη ποικιλία,κάντε μας ένα τηλεφώνημα στο 2310 428900.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου