Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η ηχομόνωση για άσχετους (1)




Η ηχομόνωση στις κατοικίες είναι το σύνολο των μέτρων που παίρνουμε ακούσια ή εκούσια έτσι ώστε οι ήχοι που παράγονται μέσα κι έξω από τις κατοικίες να κάνουν λιγότερο αφόρητη τη ζωή μας.


Στα σπίτια  έχουμε κυρίως δύο θέματα με τον ήχo:

- προστασία από τους αερόφερτους ήχους

όταν λέμε αερόφερτος ήχος μιλάμε για ήχο που παράγεται στον αέρα και μεταδίδεται κατ' αρχήν μέσω του αέρα μέχρι να προσβάλλει μια διαχωριστική επιφάνεια. 

Φαντασθείτε ήχο τηλεόρασης ή ηχητικού συστήματος,ανθρώπινη ομιλία,ένα σκύλο να γαβγίζει,τέτοια πράγματα.

Αυτός ο ήχος μεταδίδεται κυρίως μέσω των τοίχων.

Η προστασία από τους ανεπιθύμητους αερόφερτους ήχους γίνεται με βαρύτερους τοίχους,με γυψοσανίδες που δημιουργούν δικέλυφα χωρίσματα - κατά το δυνατόν αποσυμπλεγμένα μεταξύ τους -,με ηχοαπορροφητικά υλικά ανάμεσα στον κενό χώρο που δρουν επικουρικά στην κυρίως ηχομόνωση,με σφράγιση όλων των ανοιχτών οδών διαφυγής του ήχου,με χρήση βισκοελαστικών στρώσεων που απορροφούν μηχανική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμική κλπ.


- προστασία από τους κτυπογενείς ήχους

Οι κτυπογενείς ήχοι παράγονται από χτυπήματα / δονήσεις πάνω στο κέλυφος ενός χώρου και αφορούν κυρίως τα πατώματα / δάπεδα

Φαντασθείτε την πτώση ενός αντικειμένου στο πάτωμα,το βάδισμα,το πήδημα,το σύρσιμο ενός επίπλου,το κλείσιμο μιας πόρτας κλπ.

Οι ανεπιθύμητοι κτυπογενείς ήχοι αντιμετωπίζονται με τη τοποθέτηση μιας στρώσης παρεμβολής από κάποιο ελαστικό αντικραδασμικό υλικο ανάμεσα στην πλάκα του δαπέδου και στην εξισωτική τσιμεντοκονία που αποτελεί υπόστρωμα για τα πλακίδια.

Ένα υλικό δηλαδή που αναχαιτίζει τη μεταφορά των δονήσεων από την ανωδομή προς την πλάκα και κατ' επέκταση προς τον υποκείμενο χώρο.

Αερόφερτοι και κτυπογενείς ήχοι μπορεί να φαίνονται σαν ξεχωριστά φαινόμενα αλλά στην πράξη σχετίζονται με την έννοια ότι ένα είδος μπορεί να συνεχιστεί με τη μορφή του άλλου.

Ο κτυπογενής ήχος για παράδειγμα όταν περνάει στον υποκείμενο χώρο συνεχίζει τη διάδοσή του σαν αερόφερτος.


Συνέχεια όμως στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου