Η ανιούσα / ανερχόμενη υγρασία στα ισόγεια κτίρια είναι ένα πρόβλημα στεγανοποίησης που θεωρείται από τα πιο δυσεπίλυτα και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.
Κανονικά πρέπει να υπάρχει πρόληψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής με κάποιες στρώσεις-φραγές κατά της ανιούσας υγρασίας,κάτι σαν τη λύση που περιγράφεται εδώ:
Ταινίες διακοπής ανιούσας υγρασίας
Αλλιώς τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα στη συνέχεια.
Η πιο συνηθισμένη λύση για τη θεραπεία του προβλήματος είναι τα λεγόμενα χημικά φράγματα κατά της ανιούσας υγρασίας που τοποθετούνται με εισπίεση στους τοίχους και μπλοκάρουν τις διόδους ανόδου της υγρασίας αντιδρώντας με αυτήν.
Τα κονιάματα αφύγρανσης είναι μακροπορώδη κι έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν το πρόβλημα για πολλά χρόνια. Δηλαδή το φαινόμενο εξελίσσεται αλλά δεν είναι ορατό γιατί οι συνέπειές του απορροφούνται από το πορώδες των κονιαμάτων.
Η χρήση τους είναι απλή.
Πρέπει κατ' αρχάς να αφαιρεθεί ο σοβάς χωρίς να αφεθούν ίχνη από παλιές,κατεστραμμένες στρώσεις.
Η αφαίρεση θα γίνει στο ύψος του ανώτατου ίχνους εκδήλωσης της ανιούσας / ανερχόμενης υγρασίας συν δύο φορές το πάχους του τοίχου για να υπάρχει κι ένα περιθώριο ασφάλειας.
Η πρώτη στρώση θα έχει ένα πάχος 5-10mm ανάλογα με την ανωμαλία του υποστρώματος. Μετά από 24 ώρες θα ακολουθήσει δεύτερη στρώση πάχους περίπου 15mm.
Δεν θα ήταν άσκοπο η δεύτερη στρώση να ενισχυθεί και με ένα υαλόπλεγμα που θα απέτρεπε τη δημιουργία ρηγματώσεων και θα βελτίωνε την τελική εμφάνιση.
Τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι πλήρως ατμοδιαπερατά.
Για θέματα ανιούσας / ανερχόμενης υγρασίας μπορείτε να μας καλείτε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου