Οι γυψοσανίδες χρησιμοποιούνται μαζικά για την ηχομόνωση τοίχων γιατί αποτελούν μια ελαφριά,ευέλικτη,ευκολόχρηστη λύση με μικρό οικολογικό αποτύπωμα.
Θα δούμε εδώ ποιες είναι οι βασικές αρχές που θα καθορίσουν την επάρκεια μιας τέτοιας ηχομόνωσης.
1. Βάρος / μάζα
Όσο πιο βαριά είναι μια κατασκευή τόσο λιγότερο μπορούν να τη δονήσουν τα προσπίπτοντα ηχητικά κύματα και να τη θέσουν σε παλμική κίνηση.
Συνεπώς βαρύτερες γυψοσανίδες,πυκνότερες ακουστικές γυψοσανίδες και διπλές ή και τριπλές γυψοσανίδες θα επιφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν μιλούσαμε για μονοκέλυφα χωρίσματα, ένας κλασικός τοίχος με μονό ή διπλό τούβλο,σοβατισμένος εκατέρωθεν, θα ανέβαζε την ηχομονωτική του ικανότητα κατά 5-6 dB(A) για κάθε διπλασιασμό του βάρους του.
Καταλαβαίνετε βέβαια πως κανείς δεν θα ήταν διατεθειμένος να διπλασιάσει το πάχος και το βάρος του τοίχου σου για να αυξήσει την ηχομόνωση κατά 5-6 dB(A) κι εκεί είναι που δίνουν λύση οι γυψοσανίδες με τα ελαφριά δικέλυφα χωρίσματα.
Η ηχομονωτική ικανότητα ενός τοίχου έχει να κάνει σχέση και με τη συχνότητα του ήχου,με τους χαμηλής συχνότητας ήχους - μπάσους - να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν.
Για κάθε διπλασιασμό της συχνότητας των ήχων - για πιο οξείς ήχους δηλαδή - ο δείκτης ηχομείωσης αυξάνεται χοντρικά κατά 5dB(A)
2. Συνέχεια / πληρότητα / αεροστεγανότητα
Όταν υπάρχουν έστω και πολύ μικρά κενά / ασυνέχειες στους τοίχους, η ηχομονωτική τους ικανότητα μπορεί να υποβαθμισθεί δραματικά.
Φαντασθείτε πως σ' έναν τοίχο που μόλις το ένα χιλιοστό του είναι κενό, η ηχομονωτική του ικανότητα πέφτει κατά 20 ολόκληρα ντεσιμπέλ!!
Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα:
Kενά ανάμεσα στα πρόσθετα κελύφη από γυψοσανίδες και στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή. Όλα αυτά θα πρέπει να σφραγίζονται με μια μόνιμα ελαστική μαστίχη.
Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος του άρθρου αυτού.
Ηχομόνωση τοίχου με γυψοσανίδες: Σημεία προσοχής (2)
Για ηχομόνωση τοίχων με γυψοσανίδες, καλέστε το τμήμα ξηράς δόμησης της εταιρείας μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου