Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Στεγανοποίηση - μόνωση ταράτσας: Σωστή διαδοχή / σειρά στρώσεων (16)








Για στεγανοποίηση - μόνωση της ταράτσας σας σε Αθήνα - Αττική - Θεσσαλονίκη τηλεφωνήστε μας στο 2310 428900. Καλύτερη δουλειά,ευέλικτες τιμές.


Δείτε το προηγούμενο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:

Μονώσεις ταρατσών - στεγανοποίηση: Χρήσιμες γνώσεις για τα ασφαλτόπανα (15)



20. Πώς είναι η σωστή διαδοχή / σειρά των στρώσεων σε μια στεγανοποίηση - μόνωση ταράτσας;


Ανάλογα με την περίπτωση.

Ας δούμε για παράδειγμα μια ανεστραμμένη μόνωση για την οποία μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα εδώ:










Πάνω από την πλάκα σκυροδέματος υπάρχουν με τη σειρά:


- σκυρόδεμα ή ελαφροσκυρόδεμα κλίσεων

- στεγανοποίηση με μεμβράνη πλήρους επικόλλησης.
 Η πλήρης επικόλληση προτείνεται από πολλούς παραγωγούς μεμβρανών σαν πιο ασφαλής από πλευράς στεγανοποίησης.

- κάποιο υλικό που να βοηθάει την αποστράγγιση,όπως π.χ κάποιο γεωύφασμα ή και αυλακώσεις στην κάτω επιφάνεια του θερμομονωτικού υλικού

- εξηλασμένη πολυστερίνη σαν θερμομόνωση

- ένα γεωύφασμα με καλά υδραυλικά και μηχανικά χαρακτηριστικά για να μη πληγώνεται η θερμομόνωση αλλά και και για να μη διεισδύουν λεπτά υλικά μέσα στο σύστημα της μόνωσης.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι ειδικές μεμβράνες που μειώνουν τις ποσότητες του βρόχινου νερού που περνάει στο σύστημα και φθάνει στη στεγανοποίηση απομυζώντας θερμότητα από την πλάκα - αυτό που αποκαλείται rainwater cooling effect.

- στρώση προστασίας,βάρους και βατότητας από χαλίκι ή ταρατσόπλακες σε πάχος που εξαρτάται κυρίως από το πάχος της μόνωσης


Ας δούμε και ένα παράδειγμα με συμβατική μόνωση:







- πρώτα είναι η πλάκα από μπετόν

- το 5 και το 4 είναι το φράγμα υδρατμών με το αστάρι του. 

Αν χρειαστεί στρώση ημιανεξαρτησίας ή / και στρώση διάχυσης υδρατμών θα μπει κάτω από το φράγμα υδρατμών

- το 3 είναι η θερμομόνωση που μπορεί να ειναι Enertherm ( αφρός πολυισοκυανουρίας) ή εξηλασμένη πολυστερίνη ή ακόμη και διογκωμένη ή τέλος πάντων ότι επιλέξει ο μηχανικός.

- το 2 είναι μια στρώση που μπορεί να κάνει δυνατή την εφαρμογή της στεγανοποίησης (1) απ' ευθείας πάνω στη θερμομόνωση χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τσιμεντοκονίας.

Για παράδειγμα μπορεί να είναι η αυτοκόλλητη μεμβράνη Quadra που χρησιμοποιούμε πάνω από το Enertherm πριν επικολλήσουμε την κυρίως στεγανοποιητική στρώση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί πολλά υλικά που μας λύνουν ικανοποιητικά,γρήγορα και οικονομικά πολλά χρόνια προβλήματα της μόνωσης.

Αν θέλαμε τώρα να κάνουμε τη μόνωση βατή θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε πάνω από τη στεγανοποίηση μια διαχωριστική στρώση και να ρίξουμε μια τσιμεντοκονία και μετά πλακάκια.

Ή θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα γεωύφασμα πάνω στο οποίο θα απλώναμε ταρατσόπλακες με απλή παράθεση τους.

Είναι άπειροι οι συνδυασμοί και οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε αν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και τη πρόσβαση στα κατάλληλα υλικά.


Για στεγανοποίηση - μόνωση της ταράτσας σας σε Αθήνα - Αττική - Θεσσαλονίκη τηλεφωνήστε μας στο 2310 428900. Καλύτερη δουλειά,ευέλικτες τιμές.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM
 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου