Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Αρμοί διαστολής: Διαστάσεις - καταναλώσεις σφραγιστικών υλικών







Η στεγανοποίηση των αρμών διαστολής γίνεται με ελαστομερείς μαστίχες / σφραγιστικά υλικά.

Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:


Στεγανοποίηση αρμών με σιλικόνες - μαστίχες - σφραγιστικά (1)



Οι μαστίχες λέγονται ελαστομερείς όταν έχουν σχεδόν πλήρη επαναφορά μετά από την τάνυσή τους.

Διαστασιολογικά μιλώντας το πιο βασικό σε έναν αρμό διαστολής είναι να τον σχεδιάσουμε με ένα  επαρκές πλάτος.

Αν το πλάτος δεν είναι αρκετό, η μαστίχη θα αστοχήσει ή σε πρόσφυση ή σε συνοχή.

Κατόπιν επιλέγουμε τον λόγο πλάτος : βάθος με το 2:1 να προτείνεται από τους περισσότερους σαν πιο πλεονεκτικό.

Όταν λέμε βάθος εννοούμε το μέτωπο πρόσφυσης της μαστίχης στις παρειές του αρμού.

Το βάθος αυτό εξ' ορισμού δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 5mm για τα λεία υποστρώματα κι από τα 10mm για τα πορώδη.

Το βάθος το περιορίζουμε όσο θέλουμε με τα κορδόνια πολυαιθυλενίου


Πώς υπολογίζουμε την κατανάλωση της μαστίχης;

Πρέπει να κυβίσουμε τον χώρο που καταλαμβάνει η μαστίχη, άρα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε βάθος επί πλάτος επί μήκος που για ευκολία επιλέγουμε σαν τη μονάδα μέτρου μήκους δηλαδή το 1m.

Άρα για έναν αρμό με πλάτος 3cm και βάθος 1,5cm θα έχουμε  κατανάλωση  3 x 1,5 x 100=450cm3 ανά μέτρο μήκους του αρμού.

Δηλαδή αν το υλικό διατίθεται σε φύσιγγες των 300ml - 1cm3=1ml - θα  χρειαστούμε 1,5 φύσιγγα / m και αν διατίθεται σε σαλάμι των 600ml  θα χρειαστούμε  3/4 του σαλαμιού.

Για να υπολογίσουμε τις καταναλώσεις σε βάρος θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον συγκεκριμένο όγκο επί το ειδικό βάρος της μαστίχης.


Για υλικά στεγανοποίησης αρμών διαστολής καλέστε μας στο 2310 428900.

Εξυπηρετούμε Αθήνα - Αττική - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου