Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη: Διατηρησιμότητα του λ με το χρόνο







Για εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη - λευκή ή γραφιτούχα - στις καλύτερες τιμές,καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο άρθρο αυτό που συγκρίνει εξηλασμένη / XPS και διογκωμένη / EPS στα πλαίσια μιας θερμοπρόσοψης:

Διογκωμένη πολυστερίνη vs εξηλασμένη πολυστερίνη στην εξωτερική θερμομόνωση (4)



Δεν είναι μόνο τι λ δίνουν οι εταιρείες παραγωγής XPS και EPS αλλά το πως εξελίσσεται το λ ( συντελεστής θερμοαγωγιμότητας ) με το πέρασμα του χρόνου ειδικά όταν μιλάμε για πραγματικές συνθήκες και όχι εργαστηριακές.

Άρα θα πρέπει να παίρνουμε υπόψη τον παράγοντα αυτόν και αν είμαστε και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι να παίρνουμε υπόψη και παράγοντες όπως:

- το δυναμικό συμβολής των χρησιμοποιούμενων αερίων - στην παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών - στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

- τις αλλαγές του ισοζυγίου ακτινοβολίας του συστήματος τροπόσφαιρα-γη λόγω της απελευθέρωσης αυτών των αερίων.

Αν περιοριστούμε στην εξέλιξη των συντελεστών λ στο χρόνο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα προωθητικά αέρια που χρησιμοποιούνται στην XPS και που έχουν χαμηλότερο λ από τον αέρα, με τον καιρό δραπετεύουν προς το περιβάλλον αυξάνοντας έτσι το λ του προϊόντος μιας που αντικαθίστανται στην καλύτερη περίπτωση από ξηρό αέρα και στη χειρότερη με από νερό.

Για να εμποδίσουν την εξέλιξη του φαινομένου οι παραγωγοί σκληρού αφρού πολυισοκυανουρίας επενδύουν τις θερμομονωτικές πλάκες με πολυστρωματικά φιλμ αλουμινίου. 
Με τον τρόπο αυτό διατηρούν χαμηλά λ για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την εξηλασμένη όπου αργά αλλά σταθερά έχουμε δραπέτευση αερίων και μείωση του λ μετά από χρόνια.

Το πόσο θα μειωθεί το λ εξαρτάται από τη θέση της εξηλασμένης στο κτίριο και τις ιδιαίτερες υγροθερμικές συνθήκες της περιοχής.

Αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει με τη διογκωμένη οπότε είναι λογικό να αναμένουμε ότι προϊόντος του χρόνου η διογκωμένη θα έχει μικρότερες αυξήσεις στο λ της σε σχέση με την εξηλασμένη.


Για εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη - λευκή ή γραφιτούχα - στις καλύτερες τιμές,καλέστε μας στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου