Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αποκατάσταση τοιχοποιίας από λιθοδομή - συμπαγή οπτοπλινθοδομή: Αρμολογήματα (1)




Σε διατηρητέα κτίρια, κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικά  κτίρια τίθεται συχνά το θέμα αποκατάστασης  κάποιας  τοιχοποιίας από λιθοδομή - συμπαγή οπτοπλινθοδομή.

Οι εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν από μια απλή επέμβαση στα αρμολογήματα ή και ειδικά ενέματα ανασυγκρότησης / αποκατάστασης ή  τέλος κάποια στατική ενίσχυση λιθοδομής - οπτοπλινθοδομής με την τεχνολογία των ινοπλισμένων πολυμερών.

Στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθούμε με τα αρμολογήματα.

Τα αρμολογήματα είναι η αχίλλειος πτέρνα της τοιχοποιίας. 

 Υποβαθμίζονται και καταστρέφονται όπου το νερό μπορεί να διεισδύσει μέσα τους και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κοντά στο έδαφος,κάτω από τις ποδιές των παραθύρων,γύρω από καμινάδες,πίσω από κατεβασιές κλπ.

Είναι η δράση του παγετού,είναι η δράση των αλάτων με την πίεση ενκρυστάλλωσής τους,είναι οι συνεχείς συστολοδιαστολές που επιτίθενται στο μαλακό υπογάστριο της τοιχοποιίας που δεν είναι άλλο από τους αρμούς και τα  αρμολογήματα πλήρωσης τους.

Η αποκατάσταση των αρμολογημάτων δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη τεχνική αλλά είναι αργή και επίπονη διαδικασία και χρειάζεται υπομονή.

 Οι αρμοί θα πρέπει να καθαριστούν από τα σαθρά,αποδιοργανωμένα αρμολογήματα με τον πιο δόκιμο μηχανικά τρόπο.

Θα χρειαστεί πιθανότατα λειαντήρας γωνιών, ενδεχομένως με δίσκο διαμαντέ για πολύ σκληρά αρμολογήματα,διάφορα καλέμια και κυρίως επίπεδα,σφυρί,γυαλιά ασφαλείας,μάσκα σκόνης,σκληρή ψήκτρα καθαρισμού κλπ.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις αρκεί ένα σφυρί κι ένα επίπεδο καλέμι. Καθαρίζουμε σε βάθος 15 με 20 χιλιοστά και μπορεί να πάμε και πιο βαθιά,ανάλογα με το τι θα συναντήσουμε. Είναι βασικό να φθάσουμε σε υγιή και συνεκτική επιφάνεια.

Άκρως απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείς που προαναφέραμε.

Αν τα αρμολογήματα είναι τόσο σαθρά ώστε οι λίθοι ή τα τούβλα να χαλαρώσουν και να μετακινηθούν, τα αφαιρούμε και τα αποκαθιστούμε.

Αν αντίθετα είναι πολύ σκληρά κάνουμε μια ανάγλυφη εγκοπή περίπου στο μέσο τους και μετά δουλεύουμε προσεκτικά στην επαφή τους με τα τούβλα ή τις πέτρες.

Αν η πορεία των εργασιών προχωράει αργά τότε μπορεί να δουλέψει λειαντήρας με την ανάλογη προσοχή για να μη πειραχτούν τα τούβλα.

Μόλις απομακρυνθούν τα παλιά αρμολογήματα καθαρίζουμε με μια σκληρή βούρτσα,υγραίνουμε ελαφρά τις επιφάνειες με ένα απλό ψεκαστικό κήπου και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στα καινούρια αρμολογήματα.

Τέλος του 1ου μέρους. Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ:


Αποκατάσταση τοιχοποιίας από λιθοδομή - πλινθοδομή: Αρμολογήματα (2)


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου