Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Υγρασία υπογείων: Συνηθισμένα αίτια και λύσεις (3)





Kακές κλίσεις του εδάφους περιμετρικά

Το έδαφος θα πρέπει να έχει τέτοια κλίση που να ευνοεί τη γρήγορη αποστράγγιση των νερών.

Καλό είναι να υπάρχει περιμετρικά του σπιτιού μια τσιμεντοκονία με κλίση.

Απαγορεύονται οι πρασιές σε επαφή με το σπίτι. Μη πάμε γυρεύοντας!!


Πρόβλημα με υδρορροές,κατεβασιές κλπ.

Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και να καθαρίζονται τακτικά.

Πρέπει να προβλέπονται οριζόντιες επεκτάσεις για τις κατεβασιές έτσι ώστε τα νερά να πέφτουν τουλάχιστον 1.5 μέτρο μακριά από τους τοίχους του σπιτιού.

Έλλειψη υπόγειας περιμετρικής αποστράγγισης

Αυτή γίνεται με έναν αποστραγγιστικό σωλήνα που μαζεύει  τα κατιεισδύοντα νερά και τα οδηγεί σε μια αντλία ή απ' ευθείας σε ένα μέρος όπου δεν αποτελούν πρόβλημα - όχι βέβαια στο υπόγειο του γείτονα!

O αποστραγγιστικός σωλήνας έχει συνήθως διάμετρο 10-15cm και είναι διάτρητος έτσι ώστε να μπορεί να συλλέγει καλύτερα τα στραγγίσματα. 
Αν φαντασθούμε μια διατομή του σαν ρολόι, θα πρέπει να είναι πλήρης από το 5 έως το 7. Αυτό είναι ένας καλός συμβιβασμός για να μαζεύονται πιο εύκολα τα νερά αλλά και να απάγονται με επαρκή τρόπο.

Εσωτερικές πηγές υγρασίας

Ελέγχουμε την παραγωγή υδρατμών μέσα στο σπίτι ή / και φροντίζουμε για την απομάκρυνσή τους. Προσοχή χρειάζεται το μαγείρεμα, τα μπάνια,το στέγνωμα των ρούχων,το πότισμα των φυτών,τα στεγνωτήρια ρούχων,τα θερμαντικά υγραερίου και κηροζίνης κλπ

Συμπυκνώσεις

Το καλοκαίρι αποφεύγουμε να αερίζουμε απ' ευθείας με θερμό αέρα από έξω και το κάνουμε μέσω κλιματισμού. Έτσι μειώνεται σημαντικά το ενδχόμενο τυχόν συμπυκνώσεων.

Να σημειώσουμε ότι οι αφυγραντές  μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που λύνουν. Ξεραίνοντας τον αέρα, η υγρασία από τη γη έλκεται πιο πολύ μέσω διάχυσης και μπορεί να δούμε εξανθήσεις και άλλα σχετικά φαινόμενα.


Τέλος του 3ου μέρους. Διαβάστε τα υπόλοιπα εδώ:


Υγρασία στο υπόγειο: Απειλή για το σπίτι και την υγεία (1)



Για θέματα σχετικά με υγρασία υπογείων. καλέστε στο 2310 428900 - Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου