Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αστική θερμική νησίδα: Πράσινα δώματα και ψυχρά χρώματα στον αγώνα για πιο ανθρώπινες πόλεις!








Αστική θερμική νησίδα ή αστική θερμονησίδα - urban heat island - λέμε το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο η θερμοκρασία στις κεντρικές περιοχές των πόλεων κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών είναι διακριτά υψηλότερη από την αντίστοιχη στα προάστια και στις αγροτικές περιοχές που τις περιβάλλουν.

Tόσο η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα όσο και οι θερμοκρασίες των αστικών επιφανειών - ασφάλτου,πεζοδρομίων,κελύφους των κτιρίων - είναι αισθητά υψηλότερες.

Τα βασικά αίτια του φαινομένου είναι τα εξής:

- η υψηλή απορρόφηση της ηλιακής θερμότητας από τις αστικές επιφάνειες που έχουν υψηλή θερμοχωρητικότητα και γενικά χαμηλή ανακλαστικότητα. 

Οι επιφάνειες αυτές δρουν σαν θερμοσυσσωρευτές που αποδίδουν την αποθηκευμένη τους θερμότητα κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών εμποδίζοντας τις φυσιολογικά χαμηλότερες θερμοκρασίες της νύχτας να αποφορτίσουν κάπως την κατάσταση δίνοντας μια ανάσα δροσιάς στο θερμόπληκτο σύστημα.

- όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες - βιομηχανία,κλιματισμός,κυκλοφορία οχημάτων κλπ.

 - η έλλειψη πρασίνου που επιτείνει από τη μια το πρόβλημα της θερμοσυσσώρευσης και της επανεκπομπής της θερμότητας και από την άλλη το πρόβλημα της μειωμένης εξάτμισης του νερού των εδαφών και της φύτευσης που θα μπορούσε να μειώσει την θερμότητα του περιβάλλοντος και κυρίως τα θερμοκρασιακά peaks.

Τα ψυχρά χρώματα μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας:

Ψυχρά χρώματα - "θερμομονωτικά" χρώματα για τοίχους και ταράτσες: Πόσο αποτελεσματικά είναι;


Τα ψυχρά χρώματα αλλά και  γενικά τα ψυχρά υλικά όπως τα ψυχρά ασφαλτόπανα ανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας και έτσι κρατούν χαμηλότερες τις θερμοκρασίες των αστικών επιφανειών.

Πολύ μπορούν να βοηθήσουν και τα πράσινα δώματα που είναι μια ευφυής λύση για την καλπάζουσα αστικοποίηση:

Ταρατσόκηποι - πράσινα δώματα : Tα πλεονεκτήματα (2)


Υπάρχουν λοιπόν πράγματα που μπορούν να γίνουν και κάποτε η πραγματικότητα θα μας κάνει να τα πραγματοποιήσουμε εκόντες-άκοντες.

Ως τότε προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερα ψυχρά χρώματα και υλικά γενικά. Καλό για το άμεσο περιβάλλον σας αλλά και για το ίδιο το σπίτι σας.

Περισσότερα για την αστική θερμική νησίδα θα πούμε σε προσεχείς αναρτήσεις.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου