Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Θερμογέφυρες και φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών






Οι θερμογέφυρες είναι κάποια σημεία της θερμομόνωσης όπου για διάφορoυς λόγους η μετάδοση της θερμότητας είναι πιο εύκολη από ότι συνήθως.

Για παράδειγμα όταν κάνουμε εσωτερική θερμομόνωση υπάρχει πρόβλημα στις γωνίες,πρόβλημα που εκδηλώνεται συχνά με συμπύκνωση υδρατμών στα υπόψη σημεία και εμφάνιση μούχλας. Μιλάμε εδώ για ασυνέχειες και κενά στο θερμομονωτικό υλικό.

Υπάρχουν επίσης οι σημειακές θερμογέφυρες που οφείλονται σε τρυπήματα για στηρίξεις,διελεύσεις κλπ και τέλος εκείνες οι θερμογέφυρες όπου αναγκαζόμαστε για διάφορους λόγους να χρησιμοποιούμε τοπικά, άλλα υλικά θερμομόνωσης με μεγαλύτερο συντελεστή θερμοαγωγιμότητας.

Μερικές φορές οι θερμογέφυρες έχουν μια κανονικότητα στην εμφάνιση τους όπως π.χ.  στα σημεία των ορθοστατών όταν μιλάμε για ξηρά δόμηση.

Άλλες πάλι φορές δεν υπάρχει κάποια κανονικότητα όπως π.χ. όταν συμβαίνει με τα κενά στη μόνωση γύρω από τα κουφώματα.

Κάποιες φορές οι θερμογέφυρες είναι γεωμετρικής μορφής όπως π.χ. συμβαίνει στις συμβολές των τοίχων με τα δάπεδα.

Όλες οι θερμογέφυρες είναι δυνητικά υποψήφιες για συμπύκνωση υδρατμών και δημιουργία μούχλας.

Η συμπύκνωση μπορεί να είναι επιφανειακή / φανερή όπως συμβαίνει στα  παράθυρα και στις γωνίες των τοίχων αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι κρυφή / μη ορατή και να εκτυλίσσεται μέσα στη διατομή ενός τοίχου. 

Αυτή η τελευταία είναι και η πιο επικίνδυνη γιατί μπορείς να την αντιληφθείς μόνο με καταστροφικές μεθόδους.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχονται οι συνέπειες των θερμογεφυρών είναι να μην υπάρχουν!  

Αυτό απαιτεί πρόληψη είτε θεραπεία.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος και γι αυτό συμφέρει η χρήση της εξωτερικής θερμομόνωσης που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά το πρόβλημα των θερμογεφυρών.

Αν παρ' ελπίδα υπάρχει δυσκολία θεραπείας λόγω κατασκευαστικών κωλυμάτων, τότε μπορούμε να επέμβουμε σε άλλους κρίκους της αλυσίδας του φαινομένου όπως π.χ. στην εσωτερική υγρασία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θερμογέφυρες μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου