Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Θερμές στέγες / κεραμοσκεπές: Βασικές αρχές αερισμούΟι στέγες / κεραμοσκεπές χωρίζονται ανάλογα με το που τοποθετείται η θερμομόνωση σε ψυχρές και θερμές:

Θερμή και ψυχρή στέγη: Οι διαφορές


Oι θερμές στέγες αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή των ημερών μας τόσο για λόγους ενεργειακής επάρκειας όσο και μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης πολύτιμου χώρου.

Ο αερισμός της στέγης είναι υποχρεωτικός για να αποφεύγονται τα φαινόμενα της συμπύκνωσης και για τον έλεγχο των θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες.

Στην περίπτωση των παραδοσιακών μεμβρανών κεραμοσκεπής που είναι κατασκευασμένες από ασφαλτικό υλικό και συνεπώς δρουν σαν φράγματα υδρατμών,χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον αερισμό που πρέπει να προβλέπεται τόσο πάνω όσο και κάτω από τη μεμβράνη.

Τουλάχιστον 5cm ελεύθερου αέρα θα πρέπει να προβλέπονται έτσι ώστε να υπάρχει άνετη κυκλοφορία.

Για να γίνει αυτό αφήνονται ανοίγματα εισόδου και εξόδου στα γείσα και ενίοτε στους κορφιάδες αν και στην Ελλάδα - πολύ κακώς - συνηθίζουμε τους λασπωτούς κορφιάδες.

Η παραπάνω διαστρωμάτωση είναι βέβαια όχι και ότι πιο εύκολο από κατασκευαστική άποψη.

Υπάρχει κάποια πιο βατή κατασκευαστικά εναλλακτική λύση;

Βεβαίως και υπάρχει και ακούει στο όνομα αναπνέουσα μεμβράνη:


Τι καινούριο φέρνει μια αναπνέουσα μεμβράνη;

Mας απαλλάσσει από την υποχρέωση αερισμού στο κάτω μέρος της και έτσι γλιτώνουμε 5cm χώρου που μπορεί να χρησιμεύσει για επιπρόσθετη θερμομόνωση και βέβαια αρκετή κατασκευαστική σκοτούρα.

Χρειάζεται φράγμα υδρατμών η αναπνέουσα μεμβράνη;

Aυτό θα το κρίνουμε ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού και τη χρήση του χώρου. 

Σε μια θερινή κατοικία για παράδειγμα δεν θα είχε νόημα ενώ σε μια χειμερινή κατοικία σε υψόμετρο 1000m δεν θα γινόταν χωρίς αυτήν.

 Γενικά είναι λογικό να αποφεύγουμε τα φράγματα υδρατμών εκεί που δεν είναι τελείως απαραίτητα.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου