Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ηχομόνωση στις κατοικίες: Τα συνήθη λάθη (3)






Δείτε τα προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου εδώ:

Ηχομόνωση στα σπίτια: Τα συνήθη λάθη (2)



Τα συνήθη λάθη στην ηχομόνωση και πρακτικές οδηγίες για την αποφυγή τους


Αερόφερτος ήχος ( τοίχοι - χωρίσματα )

Η χρήση μονής ή διπλής γυψοσανίδας προσαρτημένης πάνω σε ένα ελαφρύ,μεταλλικό, αυτοφερόμενο σκελετό είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την ενίσχυση της ηχομονωτικής ικανότητας υφιστάμενων τοίχων ή τη δημιουργία νέων χωρισμάτων.

Η ηχομόνωση είναι ανάλογη της προστιθέμενης μάζας οπότε μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα από τη διπλή γυψοσανίδα ή μια πιο χοντρή γυψοσανίδα.

Ο κενός χώρος θα πρέπει να γεμίζει ολόκληρος από ένα ινώδες ηχοαπορροφητικό υλικό γιατί αν μείνει μερικώς ή και τελείως κενός θα παίζει το ρόλο του ελατηρίου σε ένα σύστημα ελατηρίου-μάζας.

Ακόμη και σήμερα που η πληροφόρηση είναι άπλετη, κάποιοι χρησιμοποιούν σαν πληρωτικό υλικό σκληρούς μονωτικούς αφρούς και ειδικότερα έχουν έρωτα με την εξηλασμένη πολυστερίνη. 
Πολύ κακή επιλογή στις ηχομονωτικές κατασκευές!

Όπως κακή επιλογή είναι και το να βάζουμε ακριβά, ηχοαπορροφητικά υλικά που λειτουργούν μόνο όταν είναι εκτεθειμένα ( τύπου Ricofon ). 
Πεταμένα λεφτά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ένα ινώδες υλικό σαν τον πετροβάμβακα ή τον ορυκτοβάμβακα είναι αυτό που χρειαζόμαστε και μάλιστα όχι στις πιο υψηλές πυκνότητες όπως πιθανώς θα συμβούλευε λανθασμένα η διαίσθησή μας.

Και μη φαντασθείτε ότι αυτή η ηχοαπορρόφηση είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό στην εξίσωση της ηχομόνωσης.

Άλλα πράγματα είναι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.
 Κυρίως η μάζα για την οποία ήδη μιλήσαμε πιο πάνω και η αποσύμπλεξη, δηλαδή η μικρότερη δυνατή σύνδεση του καινούριου πετάσματος με τον υφιστάμενο τοίχο.

Επίσης βοηθάει πολύ και ένα βισκοελαστικό υλικό απόσβεσης προσαρτημένο πάνω στη γυψοσανίδα και ακόμη καλύτερα ανάμεσα σε δυο γυψοσανίδες.

 Η συνέχεια όμως σε επόμενη ανάρτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2310 428900.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός - ΜΒΑ - DipM




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου