Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ηχομόνωση στα σπίτια: Τα συνήθη λάθη (2)








Δείτε το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:

Ηχομόνωση στις κατασκευές: Τα συνήθη λάθη



3. O κόσμος φαίνεται να αγνοεί ότι ο εκτός από την άμεση μετάδοση του ήχου υπάρχει και η πλευρική μετάδοση που είναι μια έμμεση μετάδοση του ήχου μέσω μονοπατιών που παρακάμπτουν το υπόψη δομικό στοιχείο - τοίχο η πλάκα.








Μονώνεις λοιπόν τον τοίχο από όπου γίνεται η άμεση μετάδοση αερόφερτου ήχου στον γειτονικό χώρο αλλά κάποιο μέρος του θα φτάσει δίπλα με έμμεσο τρόπο μέσω του δαπέδου,της οροφής και των παράπλευρων τοίχων δηλαδή μέσω όλων των πλευρικών στοιχείων.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μελέτη ηχομόνωσης  κι εξηγεί εν πολλοίς την αναποτελεσματικότητα συγκεκριμένων επεμβάσεων.


To ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους κτυπογενείς ήχους στα πατώματα:





Aν λοιπόν γίνει ένα κολυμβητό / πλωτό δάπεδο για την ηχομόνωση του δαπέδου αυτή θα είναι αναποτελεσματική αν δεν ληφθεί μέριμνα για την περιμετρική απομόνωση των τοίχων.


Αν επίσης γίνει μια εκ των υστέρων ηχομόνωση ταβανιού το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μέτριο αν δεν ηχομονωθούν και οι τοίχοι.


Ισχύει πάντα το αξίωμα ότι η ηχομόνωση είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση και  οικονομική όταν προβλέπεται στις νέες κατασκευές.

Όταν προκύψει ή διαπιστωθεί το πρόβλημα σε παλιές κατασκευές, είναι πιο δυσεπίλυτο,πιο κοστοβόρο και γενικά οι λύσεις λιγότερο αποτελεσματικές.

Αλλά περισσότερα για το θέμα στο επόμενο μέρος αυτού του άρθρου.

Καλέστε μας για απορίες στο 2310 428900.



Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός - ΜΒΑ - DipM





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου