Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Συμπύκνωση υδρατμών και μούχλα στα σπίτια






Αν βασανίζεστε από μούχλα στο σπίτι σας,κάντε μας ένα τηλέφωνο στο 2310 428900.



Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:

Μούχλα: Πώς να την αποφύγετε





Συμπύκνωση υδρατμών και μούχλα

Έννοιες που τις ακούμε συχνά όταν μιλάμε για την εξωτερική μόνωση / θερμοπρόσοψη που είναι το απόλυτο ενεργειακό trend των καιρών μας.

Η μία είναι προϋπόθεση για την άλλη.

Αλλά ας πάρουμε το νήμα από την αρχή.

Απόλυτη υγρασία του αέρα στους εσωτερικούς μας χώρους λέμε την ποσότητα των υδρατμών - εκπεφρασμένη σε γραμμάρια νερού -  που περιέχεται σε κάθε κυβικό μέτρο αυτού του αέρα.

Όριο κορεσμού του αέρα για κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία λέμε τη μέγιστη απόλυτη υγρασία για τη συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Σχετική υγρασία του αέρα λέμε το λόγο / πηλίκον της υπάρχουσας ποσότητας υδρατμών προς την ποσότητα που θα υπήρχε σε κατάσταση κορεσμού ( πάντα για την ίδια θερμοκρασία ).

Aν πάτε σε έναν ψυχρομετρικό χάρτη - που θα τον βρείτε αμέσως στο διαδίκτυο - θα διαπιστώσετε ότι όσο κατεβαίνει η θερμοκρασία του αέρα του εσωτερικού χώρου τόσο μεγαλώνει η σχετική του υγρασία.

Κι επειδή ο αριθμητής του κλάσματος παραμένει σταθερός, αυτό που προκύπτει είναι ότι ότι μειώνεται ο παρονομαστής, άρα μειώνεται η μέγιστη απόλυτη υγρασία ή το όριο κορεσμού.

Μπακαλίστικα κάπως θα μπορούσαμε να πούμε ότι  όσο χαμηλώνει η θερμοκρασία, ο αέρας δεν μπορεί να κρατάει τόσους υδρατμούς όπως πριν και κάπως πρέπει να τους αποβάλλει.

Το πως θα το δούμε στο επόμενο μέρος αυτού του άρθρου.


Χρήστος Στρογγύλης
Πολ. Μηχ/κός – MBA – DipM 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου